Hamileyim, uyuyamıyorum...
Eylül 2015 – Asu Ulutürk Yavuz
Hamilelik, bebek sahibi olmanın ilk adımı, yaşamdaki en büyük mucize… Hamile kaldığımızı öğrendiğimizde başımıza ne kadar iyi şeyler geleceğini hissediyor olsak da aslında tam olarak bilmiyoruz. Tabii nasıl sıkıntılar geleceğini de…
Hamile kaldığımı öğrendiğimde çok sevinmiştim; bebeği kucağıma aldığımda nasıl hissedeceğimi bilmeden… Geriye dönüp baktığımda, hamileliğin doğal bir süreç olması sebebiyle; karnında 9 ay bir bebek taşımanın beraberinde neler getireceğini de pek bilememişim.
“Kaliteli uyku uyuyamama” da bu sıkıntılardan bir tanesi… Hamileyken uyku düzenim enteresan bir hal almıştı diyebilirim. Her iki hamileliğimde farklı farklı olmakla birlikte uyku sıkıntıları yaşadım. Rahatlatır mı bilmiyorum ama yalnız değiliz, kadınların yaklaşık %80’i hamilelikleri esnasında uyku problemi yaşıyormuş.
İlk trimester; yorgunluk ve uyku hali ile anlatılabilir sanırım. Altında yatan sebep hamilelik ile artan hormon seviyeleri. Kızıma hamileliğimde; mide bulantısı beni gece bile rahat bırakmadı ve tabii idrar sıklığını da es geçmemek lazım. Nasıl bir hormonsa, gündüz çok uyuma isteği; ama gece de kalitesiz uyku; saat başı uyanmalar ve sık tuvalet ihtiyacı yaşamımı zorlaştırmıştı…
İkinci trimester; uyku anlamında da hamilelik sıkıntıları anlamında da oldukça rahat geçen bir dönem çoğu hamilede ve bende de öyle oldu.
Üçüncü trimestere geldiğimizde; farklı sıkıntılar ekleniverdi yaşamıma. Karnım büyüdükçe; koca karnımı koyacak bir yer bulamamak; sonrasında nefes almakla ilgili sıkıntılar derken 9 ay her iki hamileliğimde de su gibi geçiverdi.
Üstüne üstlük çevremdeki herkesin de aman hamileyken bol bol uyu sonra hiç uyumayacaksın gibi deneyimlerini benimle paylaşmaları da yetmedi bolca uyumam için. Akşamları hep erken uyuyakaldım; ama gecelerim pek de sevimli geçmedi. Özellikle ikinci hamileliğimde; oldukça büyük olan karnım ve de burun tıkanıklığı eklenince uykularım kesintili ve sevimsiz bir hal aldı… Gördüğüm kaygı yüklü rüyaları ve de bacak kasılmaları, krampları saymıyorum bile…
Benim deneyimlerim bunlarla sınırlı kalırken; pek çok hamilenin yaşadığı başka sıkıntılar da var. Örneğin mide yanması… Mide yanması sindirim sisteminin yavaşlaması ile tetikleniyor; midenin boşalması geciktikçe midedekiler yemek borusuna doğru hareket ediyor; bu da ciddi bir uyuyamama sebebi… Pek çok arkadaşım dikey uyumayı öğrenmek durumunda kalmıştı bu sebepten.
Bir başkası da Huzursuz Bacak Sendromu… Özellikle dinlenme halindeyken; bacaklarda hissedilen ağrı, uyuşma, karıncalanma, kasılma gibi şikayetler… Hamilelikte deneyimlenen Huzursuz Bacak Sendromu; bu döneme özgü bir rahatsızlık ama sonrasında da devam etme ihtimali var. Yapılan çalışmalar %15-20 arasında hamilelerde Huzursuz Bacak Sendromu görülebildiğini gösteriyor. Demir, Magnezyum, B12 eksikliğinden kaynaklanabiliyor… Mutlaka doktora danışılması gereken bir rahatsızlık.
Uyku danışmanı olarak şu anda geriye dönüp baktığımda; yapılabilecek şeyler görmüyor değilim tabii. Bu yazıyı da aslında o yüzden yazıyorum. Hamilelik zor bir süreç; ama bir o kadar da güzel bir süreç… Fiziksel kısıtlamaları aşmak çok da mümkün olmamakla birlikte minik çareler bulmak hiç de zor değilmiş aslında… Peki; bu doğal süreci en kolay nasıl atlatırız. İşte birkaç minik öneri:
- Uyku çok önemli ve değerini bebeğiniz olduktan sonra daha da anlayacaksınız… O yüzden; son birkaç ayı iyi değerlendirmekte yarar var… Hamileyseniz; en önemli önceliğiniz uyku olsun…
- Sık idrar olayının önüne geçmek için akşam saatlerinde sıvı alımını sınırlandırın.
- Reflü/ Mide Yanması probleminiz varsa; akşam yemeklerine dikkat etmekte yarar var… Midenizi rahatsız etmeyecek hafif gıdaları tercih edin.
- Uyku apnesi, Huzursuz Bacak Sendromu gibi rahatsızlıklardan şüpheleniyorsanız; mutlaka ama mutlaka bir doktora danışın.
- Uyku öncesi kendimizi sakinleştirecek ve uykuya hazırlayacak bir aktivite zinciri oluşturun… Hafif bir müzik, ılık bir duş, birkaç sayfa kitap…
- Uyuduğumuz odada; TV, I-pad, Telefon bulundurmayın…
- Gün içi aktivite çok önemli… Hamilelik bir hastalık değil; doktorunuzun izin verdiği ölçüde hafif egzersizler gece uykusuna çok ama çok yardımcı olacaktır.
- Yattığımız odanın koşullarını gözden geçirmek de yarar olabilir… Odayı iyi havalandırmak, oda sıcaklığını ayarlamak gibi…
- Bir hamile yastığı acaba sizi rahatlatabilir mi? Hamile yastığı işlevinde kullanabileceğiniz bir yastık.
- Ve de hamile yogası… Stres ve kaygıdan uzaklaşmak, nefese yani yaşama odaklanmak için bir fırsat olabilir yoga… Deneyebilecek fırsatınız varsa kaçırmayın derim.
- Uyku saatlerine dikkat! Televizyon karşısında uyuyup yatağa uyuklayarak gitmek için iyi bir zaman değil…
- Olumlu düşünceye odaklanın… Olumlu düşünmek stres ve kaygınızı azaltacak ve uyku probleminizi de bertaraf edecektir.
Güzel olan şu ki: Hamileliğinizin bittiği gün hamilelikle ilintili pek çok sıkıntı sanki hiç olmamışçasına sizi terk ediyor…
Tabii yepyeni sıkıntılar da bir anda yaşamınıza giriveriyor.
Güzelliklerini sonuna kadar hissedebileceğiniz, bol bol uyuyabileceğiniz bir hamilelik diliyorum☺